21 Nisan 2007 Cumartesi

İnternet ve Sansür?

İnternet deyince benim aklıma özgürlük geliyor. İnternet sayesinde tüm dünyaya bağlanabiliyor, yapamadıklarınızı yapabiliyor ve hatta para kazanabiliyorsunuz. İnternet akıllı kullanılınca çok işe yarayabilir. Tüm dünyadan internete muazzam bir bilgi akışı vardır. Bu bilgilerin tamamının site yöneticileri tarafından kontrol edilmesi olası değil. Yukarıda bahsettiğim gibi "özgür" olmasından kaynaklanan bu sorun, kullanıcılardan birinin kişi ya da kurum haklarına aykırı bir bilgiyi internete girmesiyle o girilen site sorumluluk kabul etmese bile başını yakabiliyor.

Sansür nedir? TDK "Her türlü yayının, sinema ve tiyatro eserinin hükûmetçe önceden denetlenmesi işi, yayın ve gösterilmesinin izne bağlı olması, sıkı denetim." diyor. Bu sansür işi televizyonlarda kendilerine göre aykırı olan programı kapatma şeklinde oluyor yani program kapanırken kanal çalışmaya devam ediyor. Ancak Türkiye'de internet konusunda gerekli hukuki altyapı oluşturulmadığı için siteye Telekom DNS kullanan bilgisayardan erişilemiyor. Bu durumda siteye birşey olmuyor. Sadece DNS gibi bazı kavramları bilmeyen Türk kullanıcıları sitenin tamamına erişemiyor.

Bunları açıkladıktan sonra konumuza dönelim. İnternet çok geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmakla birlikte çok çeşitli olanaklara da sahip olduğundan bahsetmiştim. Telekom tarafından sansürlenen bir siteye DNS değiştirerek kolayca erişebilirsiniz. Ancak sansürlenen sitelerde bazen sansürün ters tepip siteye ilginin artmasına sebep olabildiği gibi YouTube örneğinde olduğu gibi tüm dünyaya bizi rezil de edebilmekte. Eğer bir içerikten büyük bir kitle haklı bir rahatsız duyuyorsa siteye erişim engelleneceğine rahatsızlık duyulan içeriğe müdahale edilebilmeli. Şu an uygulanan yöntemle kurunun yanında yaşda yanmakta; tüm dünya o içeriği görürken Türk halkı tüm siteyi görememektedir. Ancak hukuki altyapı sağlam bir şekilde oluşturulabilirse; tüm bu sorunların ortadan kalkabileceğine inanıyorum.

Ancak asıl düşünülmesi gereken konu bir siteye Türk halkının erişme hakkının tek bir kişinin açabileceği dava ile birlikte mahkemenin elinde olduğudur.

Hiç yorum yok: