21 Nisan 2007 Cumartesi

Ups Nedir Hocam?

En başta söyleyeyim; bir yiyecek ya da içecek maddesi değil. Ayrıca bu konuda kargo firması olan Ups'i değil, kesintisiz güç kaynağı anlamındaki ups den bahsedeceğim.

Türkçesi kesintisiz güç kaynağı yani kgk dır. Nedir önemi? Kgk diyince insanın aklıma elektrikler kesilse bile bilgisayarda oyun oynayabilmek geliyor. Ancak durum pek öyle değil. Gitgide düşen fiyatlarla birlikte güçlenen PC leri tüm elemanlarıyla yarım saat çalıştırabilecek kaliteli bir kgk için bir servet ödemeniz gerekebilir. Kgk'nın asıl amacı elektrikler kesildiğinde size uyarı vererek açık kalan programlarınızı kapatmanız, veri kayıbı yaşamamaız ve elektrik dalgalanmalarından sisteminizi korumaktır. Elektrik dalgalanması önemsiz gibi görünse de aslında çok önemli bir konudur. Gece yaşandığında ampüller pır pır ederek güzel bir görüntü sunsalar da bu durum elektronik aletlere zarar verebilmektedir. Bu dalgalanmalardan en başta adaptörler; yani bilgisayarlarımızda öncelikle modemlerimizi etkilemektedir. Online oyunlarda elektrik dalgalanmasından dolayı modem reset attığından çok düştüm. Tecrübeliyim yani (: Ayrıca kgk'yı elektrikler kesildiğinde cep telefonunu şarj amaçlı kullananlarda var, kutluyorum.

Ülkemiz elektriklerin çok sık dalgalandığı ve arada sırada kesilebildiği bir ülke. Maalesef elektrikli cihazlarımız bu durumdan olumsuz etkilebilmekte. Verilerimiz sakladığımız HDD'lerimiz işlem yaparken elektrik kesilirse kafa atma olayı sonucu bad sector oluşabilir, daha da kötüsü hiç kullanılamaz hale de gelebilir. Aslında verilerimiz pamuk ipliğine bağlı (:

Bunca laftan sonra gaza gelip kgk almaya karar verdiniz diyelim. Nelere dikkat edeceksiniz? Öncelikle sisteminizi bileceksiniz. Monitörünüzün lcd ya da crt olması da kapasite konusunda büyük bir etken çünkü crt'ler lcd'lere göre tabiri caizse elektriği içiyor. Bugün ortalama bir sistem için Tunçmatik marka 700VA lık bir kgk yeterken benimki gibi ortalamanın üstünde bir sistem için 1000VA'lık kgk anca keser. Aslında marka olarak çok pahalılara bakmanıza gerek yok. Powercom ya da Tunçmatikler güzel. Ancak 1000VA alacaksanız Tunçmatikten uzak durun derim çünkü sürekli çalışan fanı sayesinde bulunduğu evde bile zor durulduğundan bahsediliyor.

Uzun lafın kısası kgk ya da diğer adıyla ups, elektrik kesildiğinde sistemimiz bir süre daha çalıştırabilen ve ülkemizde bilgisayarımız için aslında olmassa olmaz donanımlardan birisidir.

Hiç yorum yok: