28 Temmuz 2009 Salı

Bloğunuza Arkaplan Müziği Ekleyin

Bloglar bizim günlüklerimizdir. Bizim görüşlerimizi yansıtırlar. Müzik ise ruhun gıdasıdır. Neyseki hormon müzikte fazla yaygın değil.

Blogumuzla görüşümüzü sadece yazılı ya da görsel biçimde yasnıtmak zorunda değiliz. Çeşitli söylentiler olsa da en az 5 duyumuz var. Neden duyma duyumuzu kullanmıyoruz?

Blogunuz ya da sitenizde müzik çalması için çeşitli yöntemler var. En basit iki yöntemi anlatacağım.

İlki için blogunuzun html dosyasına müdahale etmeniz (yerleşim menüsünden html'yi düzenle kutucuğuna basabilirsiniz.) gerekmekte. Oraya alttaki kod parçasını yazın.


Bu yöntemle dışardan müdehale edilmeyen, kendi kendine çalıp duran bir arkaplan sesine sahip olursunuz.

İkinci yöntemde ise daha fazla müdahale şansımız var. Hem k
odumuzu yazarken birazdan açıklayacağım parametrelerle, hem de blogumuzu gezen kullanıcıların da kullanabileceği basit bir kontrol arabirimiyle daha esnek çalışabiliyoruz. Bu kodu blogumuza HTML/JavaScript sayfa öğesi olarak ekleyeceğiz. Böylece basitçe sayfamızın istediğimiz yerine konumlandıracağız.


Bu kod parçasındaki parametreler:
  • AutoStart: Değeri True ise sayfa açılır açılmaz müzik yüklenir ve çalmaya başlar. False ise kapanır.
  • Loop: Değeri True ise yüklediğimiz ses devamlı çalar. False ise bir kez çalar.
  • Height: Değeri 40 olursa sadece çalma öğeleri görünür.
Bu yöntem .mp3, .mid ve .wav dosyalarını destekliyor. Her iki yöntemi de kullanırken vereceğiniz linkin bu nlardan biriyle bitmesi gerekiyor. Benim gibi cinlik yapıp Gmail hesabınıza yükleyeceğiniz müziği kullanmaya kalkarsanız çalışmayacaktır.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu da telif hakları. Kişisel bilgisayarınızda ya da portatif müzik çalarınızda telif hakkı ihlali yapmaktan zevk alıyor olabilirsiniz ancak internet üzerinden yayın yapmanız durumunda başınızın derde girme olasılığı yüksek olacaktır. Birkaç tane CC lisanslı müzik adresi paylaşıyorum. CC lisansı sayesinde bu müzikleri sorunsuzca blogunuzda kullanabilirsiniz. Ayrıca host derdiniz de olmayacaktır.

Haydi bakalım kolay gele.

Hiç yorum yok: