25 Temmuz 2009 Cumartesi

Farkında mısınız? Belediye iflas etti!

AKP hükümeti medya kuruluşlarının yarısını ‘’yandaş’’ yaptı. Diğer yarısını ise ‘’sesini çıkaramaz hale’’ getirdi. Bu yüzden, ana görevi ‘’kamu adına denetim’’ olan medya kuruluşları, soru sormayı ve çelişkileri açığa çıkarmayı ‘’unuttu.’’ Medya, AKP’nin basit bir propaganda bültenine dönüştü.

Söylediklerimizde abartı olduğunu düşünenler çıkabilir. O halde somut örnekler üzerinden gidelim. Bakalım, medya ülkedeki gerçeklerin ne kadarını yazıyor.

Türkiye’nin ‘’ticari başkenti’’ olarak da adlandırılan İstanbul’dan örneklerle başlayalım:

AKP’li Kadir Topbaş’ın yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geride bıraktığımız günlerde de ifade ettiğimiz üzere tam bir borç batağının içinde. Biz, İBB’nin borcunu 7 milyar dolar olarak telaffuz ettik. İBB’den arayan bir dostumuz, borcun 7 değil, 6 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu ‘’resmi olmayan’’ açıklamaya göre, İBB şu an tüm faaliyetlerini durdurmuş aslında. Borcun ancak faizinin faizini ödemeye çalışan belediye ‘’yeni kaynaklar’’ arıyor.

İBB’nin ‘’kar eden’’ kuruluşu İETT de bu ‘’kötü yönetim’’den payını alıyor. İETT, çalışanlarına düzenli bir şekilde maaş ödemiyor. Maaşlar, ‘’ikiye bölünerek’’ veriliyor. Bu uygulama, devletin hiçbir kurumunda yok. Bu sütunlarda dile getirdiğimiz eleştirilerden sonra açıklama yapmak zorunda kalan İBB ‘’Maaşları geç ödüyoruz, bu on günlük süreyi geçmiyor’’ ifadesini kullanıyor. Devletin kurumu, ‘’yasalara aykırı davrandığı’’nı itiraf etmiş oluyor. Acaba İETT geç ödediği maaşların faizini çalışanlarının ‘’alacak hanesi’’ne yazıyor mu? Sanmıyoruz.

İBB’de gözlerden kaçan bir ‘’ayrıntı’’ daha var. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın 168 çalışanı aylardır maaşlarını alamıyor. Tiyatrocu bir dostumuz, ‘’Yıllardan bu yana hiç düzenli ödeme yapmıyorlardı. Maaşlar arada sırada ödenirdi. Şimdi ise hiç ödenmiyor’’ diyor. Belli ki Topbaş ve arkadaşları tiyatroyu da gözden çıkarmış durumda.

İstanbul’un asfaltını yapmakla mükellef olan İSFALT AŞ’nin durumu da içler acısı. İBB’nin TÜPRAŞ’a olan borçları yüzünden asfalt alamayan şirket, faaliyetlerine sessiz sedasız ara verdi. İstanbul’a artık tek metrekare asfalt dökülmüyor.

Görüldüğü üzere, seçim öncesi alel acele yapılan METROBÜS yatırımı, yandaşlara yönelik kıyak politikaları ve yağmacı anlayış İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni iflasa sürükledi. 7 milyar dolara ulaşan borç, İBB’yi ‘’iş yapamaz’’ duruma getirdi.

Peki; İBB Başkanı Topbaş ve arkadaşları bu günahlarının bedelini nasıl ödeyecek dersiniz? Sizce istifa mı edecekler? Kamuya özeleştiri verip ‘’Biz beceremedik’’ mi diyecekler? Yoksa, toplumun tüm kesimlerine ‘’ortak akıl oluşturalım ve bu krizden çıkalım'' çağrısı mı yapacaklar?

Tabii ki bunların hiçbiri olmayacak. ‘’Yeni – sağcı’’ anlayışın azgın bir temsilcisi olan AKP’liler, İDO ve İGDAŞ’ı yandaşlara satarak ‘’krizden çıkmaya, borçları ödemeye’’ çalışacaklar. İstanbul Deniz Otobüsleri ve İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş’yi yaklaşık 5 milyar dolar gibi bir fiyata satma hazırlığı yapan ‘’Neo – Liberal’’ Topbaş ile arkadaşları, beceriksizliklerinin ve yağmacı zihniyetlerinin bedelini, bu halkın alınteriyle kazanılmış kurumları satarak bizlere ödetecekler. AKP'nin teslim aldığı medya ise, ''hiçbir şey olmamış gibi'' davranacak ve halka ihanet etmeye devam edecek.
Barış Yarkadaş - Gercekgundem.com

Editörün notu: Belediye gibi kamu tüzel kişileri tacir sayılmazlar. Dolayısıyla iflas etmeleri söz konusu değildir. Buradaki iflas gerçek anlamında kullanılmamıştır. Belediyenin yaptığı işler göz önüne alındığında "Keşke yasalar izin verse de batsa." denebilir ancak varlıkları -ki belediye işletiyor olsa da varlıkları aslında türk halkının kazanımıdır, borçlarını karşılayabiliyorsa kağıt üzerinde bize nekidir ancak gönül el vermemektedir. İllaki birşey demek istemektedir ama yukarıdaki yazarımız gibi abartmamalıdır.

Hiç yorum yok: